Pages

March 1, 2015

RESEPI: KARI IKAN SIAKAP

haaa...penah dgr x ikan siakap wat masak kari...selalu ikan siakap ni org dok wat sweet sour la steam la...ekceli dh bosan asik masak sama jek...aku sbnrye seorg yg suke makanan kari...tp xpenah nye la pandai wat...then airtu try nk try wat kari ikan siakap...in the end bile dh siap tu...en.suami kate sedap lak...cececeh...meh la nk share mcm mn cara masak Kari Ikan Siakap yg simple mimple...

Bahan2:
-bawang besar
-bawang putih
-daun kari
-kentang
-tomata
-serbuk kari Babas
-of kos ikan siakap

ni bawang2 yg aku dh tumbuk...


ikan siakap ni korg kene belah...sbb dia jenis mmg besar...






kalu nak tambah bendi ke carrot ikot la sbb ni je de kat umh ms ni


Cara2:
1) panaskan minyak mcm bese la...
2)masukkan bawang2 tad smpe dia nek bau jgn smpe hangit daun kari jgn lupe
3)bancuh serbuk kari td ngn air...air jgn byk sgt...
4)pastu masuk kn bancuhan tu...pastu bia smpe nek minyak...kacau2 n pelankan api klu x hangit jugak...huhuhu
5)dh nek minyak masukkn air...ikot kesesuaian klu byk nk msk letak byk
6)pastu masuk la kentang tad sume...smpe kentang dh lembut n masak
7)kentang dh masak masuk la ikan...dh masak bru siap

ni rupe ms nk tggu kari tu pecah minyak

haaaa...mcm mn senang x...yg best masak kari ikan ni xyah santan pon...xmcm klu masak kari ayam...sbb pe...bile letak santan...nnt rs muak lak...tp terpulang la klu korg suke nak letak santan pn ok...

ok selamat mencube!





Terima Kasih

1 comments:

Wow...idea bes nih.. owg kalau masak kari mmg xletak santan..xreti..kikikikiki.. thats why masak lemak i failed..lalalalaaa

L.O.N.A Copyright © 2015. Design by MaiGraphikDesign