Pages

December 29, 2011

be a VICTIM is better than a VICTIMIZER...

de pepatah ckp BUAT BAIK BERPADA2 BUAT JAHAT JGN SEKALI...tap bg aku pepatah ni sgt bullshitt! ok...mana de dh zaman skang situasi mcm tu...yg aku tau lagi kite buat baik lag la kite ni ditindas+disakiti+dibuli+org amik kesempatan...tap bile kite jad jahat sume org x berani nk wat pape kt kite...so yg mn 1 sebenrnye is better??

btol aku ckp...dr pe yg aku dh lalui selama ni...jgn la sesekali buat baik...kite nice ngn org jgn pk org akn nice kat kite...xde maknenye...lg 1 jgn la tunjuk kite ni rajin ke pandai ke...even hakikat kite mmg semulajadi mcm tu bkn kes yg tunjuk2...bile org tgk kite mcm tu mule la dorng akn sket2 amik kesempatan kt kite...sumenye akn dituju kt kite...arghhh demm!!

ms keje pn sm gak...hakikatnye ko mmg sgt komit ngn keje+indie+fast learner+hardworking...tap org sekeliling sket2 akn try to take advantage kat kite...mule2 kate tolong...tap akhirnye kite yg kene wat keje tu gak in the end...demm!! bile org tgk kite ni bole pakai punye person...org akn cube buat sesuatu la...aku benci org mcm tu...tu yg malas nk jad nice n tolong org..niat kite baik sbb de semangat team work...tap..





aku ingt lg masa aku kat USM dulu...aku penh g talk Yasmin Ahmad...feveret director film aku...de kata2 dia yg wat aku terpk nn jad semangat balik...kebetulan ms tu aku sgt2 down...gara2 ditindas+org amik kesempatan kat aku... dia ckp BE A VICTIM IS BETTER THAN B A VICTIMIZER...dia kate victimizer ni sebenrnye seorg yg lemah+penakut+lemah...sbb tu dia g buat org lain.kate dia lg...xpe kalu kite ni selalu di buli+ditindas...sbb in the end kite yg akn untung+berjaya akhirnye...ye la...sbb dr situ la kite akn byk belaja sbb kite yg buat semua...bg aku byk yg aku dpt belaja...dorg bk buli...buli la tap de satu tahap kite kene defend diri kite...bru org tau kite ni x simply2 digunakan...dlm ms yg sama kite korek sebanyak mn ilmu yg kite dpat...

xpe...kite sabar je...bile ilmu kite dh penuh didada kite jump la pegi tpt len...ganjaran yg kite dpt pn mgkin lg besr kan...so x salah buat baik dan salah kalu nk wat jahat...tap bg aku jgn la terlalu baik sgt kan...cube kdg2 kite lak jd victimizer...


Terima Kasih

December 25, 2011

GRIEF...

semlm aku layan Grey Anatomy Season 6...cd yg lbh setahun aku beli tap x tgk2...xtau la apsal...hehehe...sbb skang tv dh de dlm bilik bole la aku tgk cd privacy...tv??tv plasma hadiah kawen yg Yana bg aku tu...hehehehe...so lg layan la...ni pn tgk tengah2 mlm...smpe la kol 4 pgi...ingt x citer feveret drama series aku...tgk entry sini...

tgk pn x hbs...baru smpe dics yg ke-5...so de lg 1 disc...kali ni cite layan gak cume watak izzie & o'melly dh xde...tap de satu episod tu 'Goodbye'.aku suke ngan kate2 dia...
.
.
.
.
Grief may be a thing we all have in common, but it looks different on everyone. It isn't just death we have to grieve. It's life. It's loss. It's change. And when we wonder why it has to suck so much sometimes, has to hurt so bad. The thing we gotta try to remember is that it can turn on a dime. That's how you stay alive. When it hurts so much you can't breathe, that's how you survive. By remembering that one day, somehow, impossibly, you won't feel this way. It won't hurt this much.

Grief comes in its own time for everyone, in its own way. So the best we can do, the best anyone can do, is try for honesty. The really crappy thing, the very worst part of grief is that you can't control it. The best we can do is try to let ourselves feel it when it comes. And let it go when we can. The very worst part is that the minute you think you're past it, it starts all over again. And always, every time, it takes your breath away. There are five stages of grief. They look different on all of us, but there are always five. Denial. Anger. Bargaining. Depression. Acceptance.


mmm...meleleh dahhh...


Terima Kasih

December 24, 2011

solid food part II

dh lama x update psl solid food utk Yusuf...byk dh menu aku wat...tp cume malas nk update je...sbb xde masa...dr entry yg dulu...ms mule2 Yusuf makan...skang ni dh mcm2 menu aku hentam...asal kan no sweet no salt!...aku nk maintain smpe umor dia 1tahun...br la nk kasi rasa2 sket...tap sepanjang dlm pandang aku...aku akn control pe makanan yg nk bg kat Yusuf...agk2 xleh aku akn warning family aku...family aku pn xleh nk kate pe...tap xtau lak kalu yg aku x nmpak kan...

seeloknye kite elak la bby kite dr memberikan garam terutamanye gula dan perisa yg lain...ni bkn pe...utk kepentingan bby kite gak...dr bacaan aku...sbb x digalakkan bg ni sume kat bby yg kurang dr 1 tahun...utk kesihatan dia gak..bby ni sistem penghadaman dia x elok lg...maksudnye x matang lg...cth mcm buah pinggang dia x mampu lg nk menapis bahan2 yg de dlm garam n gula ni...so bile x mampu ni...xdpt la dia nk beroperasi ngn baik...bile mcm ni kemungkinan 10 @ 20 tahun akn dtg bby ni akan mengalami masalah buah pinggang...mmmm..sian bby kite kan..sbb kite beria bg mcm2 dia yg kene efek...

so...bg la makanan yg berkhasit kat bby kite...especially yg bby2 la atr 5-12bulan ni kene la hati2 sket...mmg org2 tua akn wat statement..'eh sian la dia x rasa apa2...sedap ke tu makan?'...ekceli bby xtau lg utk merasa...mksud nye dia x tau pn rs sedap tu pe...rs masin tu pe...rs manis tu pe...sbb dia xde develop ttg tu lg...kalu dr awal kite dh treat dia makan sayur2 buah2 so mgkin dia akn biasa bile besa nnt...