Pages

June 26, 2015

10 PERKARA PENIAGA INSTAGRAM YANG ANNOYING...

sejak aku de IG macam2 manusia aku tgk...jual macam2...dari hujung rambut sampai hujung kaki...lepas tu IG ni pon bagus sebab kalau korang nak cari sesuatu...just hashtag je...ceewaahhh dah pandai sekrang ni... tap uollsss de satu perkara yang membuatkan aku sangat annoying...xla annoying sangat...tp mcm pfffftttt korang dah kenapa jah...desperate sangat ni...

kat sini aku nak listkan perkara-perkara yang sangat annoying pasal peniaga-peniaga kat IG. berniaga tu x salah uolls tap kalau dah macam gini gaya nye...bole pengsan tau x...


1)nak jual barang tapi ko private IG ko dah kenapa?macam mana orang nak tengok ape yang ko jual…kan senang kalu xyah private…nak kene follow2 bagai


2)dok review IG orang lain smpe x promote barang sendri…ko dah kenapa jah?satu hari smpe doploh kali ko review IG orang…nak meniaga ke xnak ni??sampai orang pon dah tak tahu dia jual apa…


3)dah la review IG orang…review atas review IG lagi…ni paling gelabah tahap gaban…dah macam MLM…de system pyramid…huhuhu…


4)Bahasa yang kadang over sopan dan gedik…’ok dear’ ‘ok cayang’…ingat pe kapel2 ke nak dear2 n cayang2 bagai…customer ade nama kot tak boleh ke Bahasa kan diri dengan nama…kadang-kadang customer dah beli 2-3kali pon still xtau nama dorang…shame on u!


5)manupulasi harga barang…padahal pusing2 xde murah pon sebenarnye..contoh: beli 1 rm50, beli 2 rm100… sape xtau matematik mmg korg kene tipu je la…motipnye dorg nk soh kite beli 2 sebenarnye…


6)Bahasa yang digunakan kasar dan agak berlagak…ingat customer ni rezeki korang…bahasa kena la cantic sket…


7)display macam2 benda kat IG…bila wassap tunjuk barang asik cakap sold out je…ko nak jual ke bergurau senda jah?


8)Peniaga pakaian terutamanye x alert dengan ukuran…bile tanya size atau ukuran bole pulak men agak-agak je…x bagi spesifik ukuran kat customer…pastu xleh return lak tu…wat naya kat orang jek uolls ni…xbaik tau.


9)dah nama berniaga kene la bersiap sedia dengan mental n kerenah customer yang macam2 ragam…jangan mengeluh kalau customer tu tnya 100 soalan sekalipun…ingat dorang tu sume Allah bagi nak uji kita je sebelum kita nak dapat rezeki yang melimpah ruah…ni baru tnya soalan sikit dh cop customer fussy la pe la…ko dah kenapa nok?


10)paling annoying uolls peniaga ni pergi menepek kat IG orang len pastu dok ‘visit my IG..visit my IG’…cube korang bayangkan…orang lain datang umah korang sok sibuk bentang tikar kerusi bising2 depan umah korang…suke?suke?xsuke kannn…







Terima Kasih

7 comments

hahah..itu mmg annoying k...kalau KG buat2 tak nampak..kuar dr IG...tp bila buka balik IG lain plak buat...yg paling tak tahan tu promot harga rm1..bila g IG tu...mana ada RM1..rm30 youuuuu

jom lona..Kak Gojes nak ajak lona join GA ni…manalah tau menang duit raya…
MENANGI DUIT RAYA BERJUMLAH RM3100 SEKARANG!!!

done follow sini..
http://muslimahsejati96.blogspot.com

Salam ziarah,

Saya setuju sangat dengan LoNa.. Sekarang ni saya dalam proses memadam IG online seller sebab terlalu byk iklan berulang2..

L.O.N.A Copyright © 2015. Design by MaiGraphikDesign